roken als een Turk


roken als een Turk 1.0

erg veel roken
Oorsponkelijk in neutraal gebruik en zinspelend op de Turkse cultuur waarin roken zeer gewoon was. Kan tegenwoordig ook als beledigend ervaren worden.

Algemene voorbeelden


Was het misschien omdat we zoveel hadden, dat we zo geconcentreerd waren op dat wat we niet hadden? Op dat wat er niet was, ook al waren er drank en sigaretten en drugs en wilde toekomstdromen. Op het menselijk tekort. Het tekort dat Roger van de Velde goed beet had. Dat hem had doen drinken, dat hem had doen roken als een Turk, dat hem pillen had doen slikken zonder einde.

Mijn held; Ik sta op wacht en denk aan jou; Over dichters die schrijver willen worden; Helden waren zij, maar kleine helden, Dirk Verbruggen,

'Mijn opa rookte als een Turk en is er toch niet aan gestorven'. Waar. Hij had het geluk te behoren tot die 50% van de rokers die níét sterven aan ziektes die rechtstreeks verband houden met nicotinevergiftiging. Dat heeft te maken met je genen, je omgeving, je leefgewoontes en de manier waarop je in het leven staat. Eigenlijk heb je dus één kans op twee om te ontsnappen aan een dood die veroorzaakt werd door nicotinevergiffiging. Maar wil je echt Russische roulette spelen? En hoe verliepen de laatste tien jaar van je grootvaders leven?

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/verslaving/59914-stoppen-met-roken-zo-lukt-het-echt.html

"Ik zie hem nog zitten in zijn bureau, met de ramen open. Dat moest wel, want hij rookte als een Turk."

https://www.voetbalkrant.com/nieuws/2016-12-11/bjorn-vleminckx-ex-club-brugge-kende-leuke-momenten-onder-christoph-daum,